Przepis własny Przepis na ciasto na ravioli: - 400 g mąki pszennej np. tortowej lub typ 500 - 5 żółtek od szczęśliwych wiejskich kur - 2 łyżki oliwy - ciepła woda Na stolnicę wsyp mąkę, zrób dołeczek wlej żółtka i oliwę, Nadzienie: - duża paczka liści szpinaku - 3 łyżki oliwy z oliwek lub masła - 5 łyżek serka koziego - 2 łyżki sera fety - 2 ząbki czosnku - łyżeczka mąki Na oliwie zeszklij czosnek, dodaj szpinak i całość przesmaż. Na patelni rozpuszczamy 4-3 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki posiekanych migdałów i pokruszony w dłoni miąższ z jednej kromki chleba. Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek ( tak jak na makaron) i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ravioli z nadzieniem ze szpinaku, serka koziego i fety. Celowo nie podaję ilości bo w przypadku pierogów to jest zawsze różnie, w zależności jakiej mąki użyjesz, jakiego producenta, jakiej wielkości są żółtka. Polewamy obficie gotowe ravioli, posypujemy odrobiną fety lub serka koziego wedle uznania. Dodaj łyżeczkę mąki rozmieszaną w 2-3 łyżkach wody. Kocham robić makaron domowy, wszelakie pasty z różnymi sosami i dodatkami, tworzyć nowe smaki i połączenia włoskich pierożków. Podane z ukochanym palonym masłem i chrustem z pieczywa i posiekanych migdałów. zacznij zagniatać ciasto, ja to robię nożem na początku. Wyjmujemy ravioli na talerz łyżką cedzakową.