Gulasz wołowy z kociołka

kardamonovy
Obiad
30.08.2017 12:02
Gulasz wołowy z kociołka

Składniki: 2 kg wołowiny (ja użyłam udźca) 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 cebule 4 ząbki czosnku 750 ml czerwonego wytrawnego wina szklanka wody duża garść suszonych grzybów 3 gałązki świeżego tymianku 3 liście laurowe 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru (lub więcej, do smaku) Dorzucamy do tego zamarynowane mięso (polecam dodawać partiami, żeby nie zaczęło się gotować, w końcu ma się usmażyć), smażymy 5 minut na mocnym ogniu. Po tym czasie dolewamy wodę, wino, dodajemy liście laurowe, tymianek, cukier, grzyby, kociołek zamykamy i gotujemy na wolnym ogniu około dwóch godzin, do miękkości mięsa. Nie wiem kiedy będę miała znowu okazję ugotować takie cudo, więc dodaję takie zdjęcie, może kiedyś będę miała okazję je zmienić. Do rozgrzanego kociołka wlewamy olej, wrzucamy pokrojone w plasterki seler, marchewki, pietruszkę i pokrojone w kostkę cebule. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do niego paprykę, rozdrobniony czosnek i świeżo mielony pieprz, odstawiamy na minimum godzinę. Poza tym wszyscy byli tak głodni, że jak mieliby jeszcze czekać… no sami wiecie, gastro po 22 to nie przelewki. Zdjęcie nie oddaje finalnego wyglądu gulaszu, ponieważ było robione na samym początku robienia potrawy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/gulasz-wolowy-z-kociolka/