Wiele osób widząc tę roślinę w swoim ogrodzie natychmiast chce się jej pozbyć, myśląc, że to zwykły chwast. Okazuje się jednak, że ta roślina – portulaka, posiada niezwykle cenne dla zdrowia właściwości. Dzięki zawartości wielu witamin i minerałów znalazła swoje zastosowanie w kosmetyce.
Portulakę można zbierać od czerwca do sierpnia lub uprawiać ją samemu w doniczce.
#Liście portulaki
Liśce tej rośliny oczyszczają organizm, zawierają witaminę A i C oraz sporo żelaza, magnezu, antyoksydantów i kwasów omega-3. Napar z liści portulaki doskonale wpływa również na układ moczowy, trawienny i zmniejsza zgagę. Dodatkowo, stosowanie naparu zewnętrznie przyspiesza gojenie raz i zapobiega wielu infekcjom skórnym.
#Nasiona portulaki
Nasiona portulaki również są bogactwem cennych składników. Przetrwają one aż 25 lat, przez co stanowią silne wzmocnienie układu odpornościowego.
#Jak najlepiej spożywać portulakę?
--Napar z liści
Kilka świeżych liści, lub łyżkę suszonych liści zalej wrzątkiem, przykryj talerzykiem i zaparz przez 5 minut. Tak przygotowany napar wypij lub zastosuj na skórę lub ranę.
--Świeże liście
Portulaka ma ciekawy smak i można spożywać ją na surowo. Na jej bazie można przygotowywać sałatki lub dodawać ją do kanapek. Można jednak spożywać ją również na ciepło, przygotowując ją tak jak szpinak – dusić lub podsmażyć.