Ilość porcji to: 20 kawałków Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: WW = 1.88, WBT = 0.44, kcal = 121.8, węglowodany z błonnikiem = 20.92g, błonnik = 2.08g, białko = 4.23g, tłuszcz = 3.04g, suma wymienników (WM) = 2.32, w tym procent WBT = 19 składniki ciasto 500g mąki orkiszowej razowej (typ przemiału powyżej 1500) ½ kostki świeżych drożdży (ok 50g) 1 łyżeczka miodu (ok 10g) 1 szklanka (ok 200ml) napoju roślinnego bez cukru szczypta soli 6 łyżek ksylitolu (ok 60g) 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (ok 40g) 1 całe jajo (ok 50g) 2-3 łyżki wody 2 garście (130g) rabarbaru 1 szklanka (170g) truskawek kruszonka 4-5 łyżek mąki orkiszowej razowej 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki zimnego oleju kokosowego dodatki puder z ksylitolu do oprószenia ciasta wykonanie Drożdże rozetrzyj z miodem, dodaj cały ciepły napój roślinny oraz 3 łyżki mąki z puli mąki na ciasto. Specjalizuję się w konsultacjach i planowaniu indywidualnych zaleceń i diet dla: osób z nadwagą i otyłością chorujących na cukrzycę typ 1 i 2 osób z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi zmagających się z problemem insulinooporności, hipoglikemii reaktywnej chorujących na Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy kobiet w ciąży i karmiącymi piersią osób aktywnych fizycznie dzieci oraz dorosłych Znajdziesz tam przepis na tartę z jagodami i truskawkami czy na fit ciasto z truskawkami, które znika szybciej niż się piecze 😉 . Dlatego TUTAJ zapraszam Cię do przeczytania poradnika dla osób początkujących z drożdżowymi wypiekam. Razowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem bez cukru i mleka Możesz te owoce zamienić na inne, np. na maliny i jagody i cieszyć się z przyjemności jedzenia takich zdrowo-słodkich bułek. Dzisiaj pomyślałam, że podam Ci fajny przepis na razowe ciasto drożdżowe, które z powodzeniem możesz przygotować bez cukru i ewentualnie nabiału. Jak lubisz maliny i inne drożdżowe wypieki, to TUTAJ mam dla Ciebie bardzo fajny przepis na razowe bułeczki drożdżowe z malinami i jeżynami. Jeżeli chcesz się umówić na konsultację online lub stacjonarnie w Warszawie w Alergo- Med przy ul.Lanciego 12 to napisz do mnie: [email protected] 🙂 Zapraszam do kontaktu Anna Englisz 3. W przepisie nie ma dodatku mleka ani masła, ale jeżeli możesz jeść nabiał to olej kokosowy zastąp masłem w tej samej ilości, a napój roślinny mlekiem. Ciasto drożdżowe z mąki razowej jest mniej pulchne od tradycyjnego, dlatego zadbaj o dokładne wyrobienie ciasta, aby dobrze je napowietrzyć. Na targach można już zobaczyć jagody, dlatego TUTAJ zostawiam Ci przepis na pyszne orkiszowe jagodzianki bez cukru. Witam Cię w świecie zdrowych słodkości i diety bez cukru 🙂 Z wykształcenia i zamiłowania jestem dietetykiem, specjalistą ds żywienia człowieka. 6. Pamiętaj, że dzieciom poniżej 3 roku życia nie podajemy ksylitolu i wypieków z tym zamiennikiem cukru. Ukończyłam studia magisterskie i inżynierskie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz podyplomowe Studium Pedagogiczne SGGW w Warszawie. Od ponad 12 lat dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem dietetycznym, a od 5 lat także doświadczeniem kulinarnym na blogu www.napolslodko.com. Obecnie trwa sezon na truskawki i rabarbar, dlatego to te składniki dominują w tym cieście.