Łazanki z dwoma rodzajami kapusty

Pati
Obiad
19.09.2017 12:12
Łazanki z dwoma rodzajami kapusty

Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu 😉 Łazanki z dwoma rodzajami kapusty Składniki: pół dużej główki białej kapusty 400 g kapusty kiszonej 6 dużych pieczarek 2 łyżki masła 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka i papryka ostra pieprz sól Na makaron: szklanka mąki + trochę do podsypania około 50 – 60 ml mleka jajko sól Kapustę kiszoną przekładamy wraz z zalewą do garnka, dolewamy wody tak aby zakryła ona kapustę, dorzucamy dwa listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około 2 minuty, aż będzie al dente. Doprawiamy je solą i smażymy około 8-10 minut aż odparuje cały płyn, a pieczarki ładnie się podpieką. W międzyczasie kiedy kapusty się gotują, zagniatamy ciasto na łazanki. Na dużej i wysokiej patelni (u mnie wok) roztapiamy masło i wrzucamy pieczarki. Podsmażamy je przez kilka minut, aż się zarumienią. Ja też tak robię, bo dzięki temu makaron jest zupełnie inny i wyjątkowy. Doprawiamy solą, dwoma listkami laurowymi i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Białą kapustę szatkujemy nożem lub ścinamy na mandolinie. Kolejną rzeczą, która dodaje im wyjątkowości jest domowy makaron. Ciasto cienko rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie. Kroimy je na małe kwadraciki. Wszystko mieszamy i zmniejszamy ognień na średni poziom.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/makarony/lazanki-dwoma-rodzajami-kapusty/