Można je również przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy 🙂 Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami Aby przygotować kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami będziecie potrzebować: 300 g kaszy gryczanej niepalonej 400 g pieczarek 1 dużego pomidora lub 2 małych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa) 2 ząbków czosnku 1/2 puszki kukurydzy 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu* 4 łyżek oleju lub oliwy 4 łyżek łuskanego słonecznika – opcjonalnie przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra oraz kminek * Kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami – wykonanie krok po kroku: 1. Kaszę wsypujemy na sito, a następnie dokładnie płuczemy zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia. 2. Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię, żeby puściły wodę i się podsmażyły. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na moją ulubioną wersję kaszotto z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek, pomidorów i kukurydzy. Możecie przyrządzić go również na maśle lub oleju kokosowym, dusząc na nim warzywa przez 5 minut, a dopiero później zalać je wrzątkiem, dodać przyprawy i gotować 😉 4. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju lub oliwie, po czym dodajemy do nich kaszę i smażymy przez ok. 5 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Nasze kaszotto z kaszy gryczanej z pieczarkami i pomidorami jest już gotowe! Danie to świetnie nadaje się na obiad, na kolację lub na lunch. Oczywiście, możecie również przygotować kaszotto z grzybami lub innymi dodatkami, które lubicie. Mieliście kiedyś okazję jeść kaszotto z kaszy gryczanej? Postanowiłam zatem zamienić ryż na kaszę gryczaną i zamiast risotta, przyrządzać kaszotto 😉 8. Pod sam koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz przyprawy i jeszcze przez moment dusimy.