Składniki 800 g twarogu z kubełka (użyłam Mazurskiego Smaku) 200 g mascarpone 1 maly kubeczek śmietanki 36% 1 szklanka cukru pudru (lub wg własnego uznania ) 2 żółtka 4,5 łyżeczki żelatyny 2 opakowania biszkoptów dużych 1 opakowanie kakaowych herbarników (150g) 3 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 5 łyżek likieru amaretto 1/2 łyżeczki olejku waniliowego (użyłam Dr Oeatker) kakao Wykonanie Kakaowe herbatniki umieszczamy w blenderze, rozdrabniamy na piasek. Jedynie w ostatnią niedzielę udało mi się w ramach relaksu spędzić kilka godzin na błogim wypoczynku w leżaku i właśnie z książką. Pracuję, ciągle gdzieś jestem, czasem coś załatwiam w biegu, piekę spore ilości serników “na wynos, spotykam się z czytelnikami, fotografuję, ale… nie czytam. Zaczytuję się w pozycji o kawie Iki Graboń, która w cudowny sposób pisze o moim ulubionym napoju… W odpowiedzi na Wasze prośby zamieszczam przepis na sernik tiramisu bez pieczenia. Żelatynę moczymy w 4 łyżkach mleka w małym garnuszku. Biszkopty moczymy w kawie i układamy równo na masie. Delikatnie przenosimy na warstwę kakao, tak, aby nie unieść kakaowego pyłu. Schłodzoną żelatynę wlewamy powoli do masy serowej, krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach. Teraz pora na drugą część masy serowej. Biszkopty lekko dociskamy, aby trzymały się masy ciasteczkowej. Sernik umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Sernik w przekroju wygląda tak 🙂 Tortownicę umieszczamy w lodówce. Teraz czas na likier. Masę dzielimy na 2 części. Miksujemy na średnich obrotach. Dopiero się zaczynał, a tu już jego połowa…