Wyjąć ciasto z lodówki i lekko stężała masę przelać na warstwę herbatników, a na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z ciasteczek. Wstawić masę na kilka minut do lodówki aż delikatnie zacznie tężeć, a następnie przelać ją na dno blaszki wyłożone herbatnikami, a na wierzchu ułożyć kolejną warstwę ciasteczek. Gdy galaretki zaczną nieco tężeć, wyjąć ciasto z lodówki i rozsmarować na herbatnikach cienką warstwę galaretki, a do niej ‘poprzyklejać’ pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Truskawkowiec bez pieczenia – to pyszne ciasto na herbatnikach, składające się z 3 warstw, w tym dwóch na bazie truskawek. Składniki na warstwę truskawkową: 400g truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 330 ml śmietanki 30% Składniki na warstwę jogurtową: 1 jogurt typu greckiego – 400g 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 200 ml wrzątku Gorąco je polecam ze świeżymi truskawkami w sezonie, chociaż i poza nim można je wykonać z truskawkami mrożonymi, które wcześniej należy rozmrozić i odsączyć na sitku. Składniki na warstwę galaretkową: 450g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500ml gorącej przegotowanej wody Wedle uznania można zrobić tylko 1 warstwę herbatników – tę na samym dole, a środkową i górną pominąć. W 200 ml gorącej wody rozprowadzić galaretkę cytrynową, dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, zblendować na jednolity mus, a następnie doprowadzić go w garnuszku do wrzenia. WARSTWA GALARETKOWA: Pozostałe 450g truskawek również oczyścić, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki.