Ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 40 g cukru 1 cukier waniliowy ok. 16 g o smaku migdałowym 4 żółtka Morele z powidłami 700 g - 800 g moreli 200 g powideł morelowych 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Beza 4 białka 200 g cukru 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Do miski bądź miski z mikserem do wyrabiania ciasta dodajemy przesiane mąki połączone z proszkiem do pieczenia, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, cukier waniliowy. Tak gotowe i podziurawione widelcem ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 26 x 36 cm i podpiekamy w piekarniku przez 20 minut w temp. 170*C - 175*C Morele myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki.