Chleb pszenny z ziarnami

Małgorzata
Dania mączne
03.06.2018 4:44
Chleb pszenny z ziarnami

SKŁADNIKI (na formę 12cm × 26cm) 1 i 1/4 szklanki wody 60 g oleju 500 g mąki pszennej (typ 500) 15 g świeżych drożdży łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru po 2-3 łyżki ziaren siemienia lnianego, sezamu, czarnuszki, dyni tłuszcz do posmarowania formy nasiona do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy w misce, przykryte ściereczką na 30 minut. Wyjmujemy ciasto z automatu i dokładnie zagniatamy w miarę potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. W mące robimy trzy zagłębienia, do których wsypujemy sól, cukier i pokruszone drożdże. Wyrobione ciasto, zostawiamy w automacie do czasu, aż podwoi swoją objętość. Temperaturę obniżamy do 190°C i pieczemy jeszcze przez 40 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://przepisy-online.blogspot.com/2018/06/chleb-pszenny-z-ziarnami.html