Kompot z czereśni na zimę. Domowe przetwory.

Nela
Koktajle
01.06.2018 15:11
Kompot z czereśni na zimę. Domowe przetwory.

Często robię to na raty,wtedy nie czekam aż woda w garnku się wystudzi, tylko wyjmuję gorące kompoty na gruby ręcznik, przykrywam je ze wszystkich stron tym ręcznikiem i trzymam tak długo aż całkiem wystygną. Polecam :) Składniki ( na ok. 8 słoików o pojemności 0,75 l ) - 3 kg czereśni - 1 kg cukru - 3 litry wody A ja niestety nie mogę na surowo ( uczulenie ), to ile się da zamykam w słoiczki :) Pasteryzacja: Duży garnek wykładam bawełnianą ściereczką, układam w nim słoje i zalewam wodą do 2/3 wysokości słoików. Tak przygotowane kompoty mogą stać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu nawet dwa- trzy lata. Czereśnie, ku uciesze wszystkich domowników w tym roku obrodziły bardzo mocno. Owoce w słojach nakładam do pełna, syropem zalewam słoje prawie po brzegi. Trzy litry wody mieszam z kilogramem cukru i gotuję 3 minuty. Powstały syrop studzę i zalewam czereśnie w słojach. W tym czasie pasteryzuję następną partię kompotów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2018/06/kompot-z-czeresni-na-zime-domowe.html