Polecam SKŁADNIKI (okrągła forma o średnicy 17 cm): SPÓD: - 100 g orzechów laskowych - 150 g rodzynek - 2 płaskie łyżki karobu w proszku MASA LODOWA: - 5 bardzo dojrzałych bananów (takich z brązowymi plamkami) - 2 łyżki melasy z karobu - 2 łyżki karobu w proszku - kruszony karob (do dekoracji, opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotowujemy spód. It tastes great on its own, as well as in the company of iced coffee or tea. INGREDIENTS (round form, 17 cm): CRUST: - 100 g hazelnuts - 150 g raisins - 2 tbsp carob powder ICE-CREAM: - 5 very ripe bananas (those with brown spots) - 2 tbsp carob molasses - 2 tbsp carob powder - crushed carob pods (for decoration, optional) PREPARATION: First, prepare the crust. Banany łączę tutaj z karobem, który występuje w aż 3 wersjach: melasy, karobu w proszku i kruszonego karobu. Ja tym razem jeszcze bardziej uprościłam taki zabieg i używam bananów świeżych, które po miksowaniu wylewam na bakaliowy spód i podaję to w formie ciasta. Wszyscy weganie znają chyba najlepszy i najprostszy sposób, jak sobie przygotować proste lody w domu; wystarczy chwycić za zmrożone, bardzo dojrzałe banany, które wymagają tylko chwili miksowania. Fajnie jest mieć takie coś w zamrażarce, bo gdy najdzie nas ochota na lody, wystarczy po nie sięgnąć i ukroić kawałek. Następnie w blenderze kielichowym lub ręczną żyrafą miksujemy składniki na masę lodową, na gładki krem. Wszystkie produkty z karobu z łatwością kupicie w sklepie firmowym Bakra (o tutaj) Następnie dodajemy rodzynki i karob i miksujemy 1-2 minuty, aż powstanie masa o konsystencji mokrej ziemi. W robocie kuchennym najpierw miksujemy orzechy na piasek.