Nie od razu trzeba jednak rzucać się na głęboką wodę i choć ja po wizycie w Portugalii jestem zakochana w sushi z surową rybą to chcę pokazać Wam, że nie musicie rezygnować z tego dania zupełnie. Następnie wierzch kulki należy posmarować cienką warstwą pasty wasabi, a na wierzch ułożyć kawałek wędzonego łososia. MAKI-SUSHI Maki-sushi to odmiana klasycznego sushi, który wykonuje się z całego liścia nori. Na 11 rolek sushi (5 małych, 6 dużych) oraz 6 nigiri potrzeba: - 2,5 szklanki ryżu do sushi - 7,5 łyżki octu ryżowego - 8,5 liści nori - 200g wędzonego łososia - pęczek szczypiorku - pół dużego ogórka - 1 dojrzałe awokado - sos sojowy - sos teriyaki - pasta wasabi - imbir do sushi - sezam (biały, czarny, kolorowy) Pół listka nori pokrywamy zatem w całości ryżem, po czym przekręcamy na drugą stronę i dopiero wtedy układamy dodatki w postaci ogórka lub ryby. Przyda się również: - ostry nóż - mata bambusowa - pałeczki KROK 1. PRZYGOTOWANIE RYŻU DO SUSHI - PRZEPIS Najważniejszym krokiem w przygotowaniu sushi jest idealne ugotowanie ryżu. Jeśli chcecie więc dowiedzieć się jak przygotować: nigiri, hoso-maki, maki-sushi, oraz california-maki jesteście w dobrym miejscu! Mój przepis na sushi to wariacja na temat tego dania, zawiera tylko obrobione składniki, a surową rybę zastępuje tutaj wędzony łosoś. W dalszej części wpisu zdradzę Wam jak przygotować idealny ryż, jakie rodzaje sushi istnieją i jak krok po kroku je zrobić! Aby je przygotować należy nabrać w dłoń trochę ryżu i ukształtować go w nieco podłużną, ale zaokrągloną formę. Jeśli rozsmakujecie się w sushi możecie spróbować wykonać je z innymi dodatkami. Po położeniu nori na krawędzi maty bambusowej należy wykleić go na 3/4 powierzchni ryżem. wykonujemy w identyczny sposób jak Hoso-maki odwracane, z tą różnicą, że do środka nie dodajemy ryby. Przygotowujemy identycznie jak MAKI-SUSHI z tą różnicą, że wykorzystujemy tutaj tylko pół listka nori. Dopiero po zwinięciu rolki należy ułożyć plasterki łososia na wierzchu i pokroić na 6 części. NIGIRI To najprostsze sushi, w którym nie wykorzystuje się liści nori. W mojej wersji znajduje się tam ogórek i awokado pokrojone na cienkie paseczki szczypiorek oraz łosoś. Zalaliście mnie wtedy mnóstwem wiadomości, że nie lubicie lub nigdy nie jedliście sushi bo przeraża Was.... surowa ryba! Danie to idealnie komponuje się z wasabi z sosem sojowym lub teriyaki. Przed ugotowaniem odpowiednią ilość ryżu należy zalać w misce letnią wodą po czym delikatnie mieszając przepłukać go. Potrzeba do niego wielu składników, których na co dzień nie mamy w domu. Po upływie tego czasu należy wyłączyć palnik i pozostawić tak ryż na kolejne 15 minut. Zwijanie zaczynamy od strony z dodatkami i rolujemy w stronę pustej krawędzi nori. Tydzień temu na moim Facebooku wrzuciłam zajawkę związaną z sushi. Tak przygotowaną rolkę obtaczamy w sezamie i kroimy na 6 części.