Polecam je nie tylko tym, którzy wychodzą z postu, ale również tym, którzy dbają o linię, bo kotleciki są jak najbardziej fit 😀 Z podanych przeze mnie porcji wychodzi ok. 14-18 sztuk kotlecików, w zależności od ich rozmiaru 😉 Kotleciki z kalafiora i cukinii – przepis krok po kroku Aby przygotować kotleciki z kalafiora i cukinii, będziecie potrzebować: 1 średniej wielkości kalafiora 1 cebulę (ja używam fioletowej, ale może być również zwykła) 2 średnie lub 3 małe cukinie 1 cebulę dymkę 1 łyżkę oliwy z oliwek (może być również olej) przypraw – ja używam soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej i ostrej oraz kurkumy Wegańskie kotleciki z kalafiora i cukinii – przygotowanie krok po kroku: 1. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy przez ok. 10 minut i rozdrabiamy widelcem. 2. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, po czym odciskamy z wody. Ponieważ wielu z Was pyta mnie, co jem w trakcie tego wychodzenia z postu dr Dąbrowskiej, postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich przepisów na proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Tak przygotowane kotleciki z kalafiora i cukinii, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. 7. Z powstałej masy formujemy kotleciki – nabierając solidną porcję na łyżkę i formując kulki, które później delikatnie spłaszczamy. Są to kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i oczywiście bezglutenowe. Nasze wegańskie kotleciki z kalafiora i cukinii są już gotowe! Jak Wam się podobają moje kotleciki z kalafiora i cukinii? Teraz wystarczy je podać i delektować się smakiem 😉 Według mnie, najlepiej smakują w towarzystwie surówki lub młodych warzyw gotowanych na parze. Jednak to jeszcze nie koniec, ponieważ z diety tej trzeba jeszcze wyjść tak, aby nie zaprzepaścić jej efektów. Po tym czasie, wyciągamy upieczone kotleciki z piekarnika.