Sos włoski do sałatek

Karolina
Sałatki
26.05.2018 0:12
Sos włoski do sałatek

SKŁADNIKI - 140-150ml dobrej oliwy z oliwek, nie bardzo gorzkiej - 1 łyżka octu z czerwonego wina - 1 łyżka octu z białego wina - 1 łyżka wody - 1-2 łyżeczki płynnego miodu - 1 łyżeczka soku z cytryny - 4 pełne łyżki drobno startego parmezanu - ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku - 1 pełna (z lekkim czubem) łyżeczka suszonej bazylii - 1 pełna (z lekkim czubem) łyżeczka suszonego oregano - sól - pieprz Osobiście nigdy nie potrafiłam zrozumieć osób trzepiących wszelkie winegrety w słoiku, bo to narzędzie w żaden sposób nie zdaje egzaminu – sos trzepany w słoiku jak w barowym shakerze zawsze się rozwarstwia, nigdy nie jest gładki, a ubijany bez dostępu powietrza jest rzadki i byle jaki. Zapisz Podstawą tego sosu jest sos winegret –zimny francuski sos kręcony z octu i oliwy w odpowiednich proporcjach. Piersi wystarczy marynować w sosie około 1,5 godziny, a po marynowaniu wystarczy wrzucić je na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – już bez dodatkowego tłuszczu. Najlepszy i najefektywniejszy sposób na prawdziwy, gęsty winegret – bo taki powinien być: gęsty, lekki i puszysty – to ubijanie, proces podobny do tego jak szykujemy majonez. Sos naszykowany na szybko, nie miksowany powoli i bez zachowanej kolejności dodawania składników ma jedną ogromną wadę – lubi się rozwarstwiać. Ten sos świetnie sprawdzi się do wszystkich sałatek we włoskim stylu – lekkich, opartych na mieszankach sałat, do jarzyn na zimno, do ryb i do jasnych mięs. Gotowy sos do sałatek kupiłam raz w życiu – i nigdy więcej nie popełniłam tego błędu. Można go zrobić na kilka sposobów, za każdym razem skończycie finalnie z innym efektem – raz lepszym, raz gorszym. Nie jestem kulinarnym ortodoksem, ale błagam – tylko nie słoik, chyba że jesteście masochistami i sprawia Wam taki sos ogromną przyjemność. W wysokim naczyniu, takim do którego zmieści się końcówka blendera – mieszamy ze sobą składniki w odpowiedniej kolejności. I chociaż sosy nie są samodzielnym daniem, ich rola jest nie do przecenienia – to dodatek niezwykle cenny i decydujący o atrakcyjności danej potrawy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.karointhekitchen.com/dodatki/sos-wloski-do-salatek/