Przepis na to ciasto z truskawkami mam od dawna i jako około 13-letnia dziewczynka piekłam często na niedzielę (naprzemiennie z biało-brązowym) 🙂 super smaczne, lekko wilgotne, znika w trybie natychmiastowym! Na ciasto układamy równomiernie opłukane, odszypułkowane i odsączone z nadmiaru wody truskawki (niezbyt ciasno, bo jak puszczą sok wyjdzie nam zakalec, przy innych owocach, np. jabłkach można ułożyć gęściej). Właśnie dla dzieci jest to fajny przepis na naukę pieczenia – ja początkowo miałam nadzór przy przygotowywaniu, ale bardzo szybko doszłam do wprawy i nikt dorosły nie był potrzebny. Jeśli na dużą blaszkę użyjemy pojedynczej ilości ciasta owoce, które puszczą sok “zdominują biszkopt i wyjdzie nam zakalec 🙂 [mailerlite_form form_id=2] Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. RADY: Do tego ciasta można wykorzystać różne owoce, np. truskawki, jabłka, czereśnie, maliny, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie, itp. Ciasto można przygotować nie tylko z truskawkami – o tym niżej, w radach pod przepisem.