Głównym celem diety aspirynowej jest wyeliminowanie reakcji alergicznych powstających na skutek przyjmowania produktów zawierających kwas salicylowy. Dieta polega na zrezygnowaniu pożywienia i leków zawierających alergen.
Kwas salicylowy najczęściej występuje w lekach, takich jak aspiryna, niesteroidowych lekach przeciwzapalnych, kosmetykach i niektórych produktach spożywczych. U osób uczulonych na tę substancję po spożyciu alergenu występują:
-Skurcze oskrzeli (astma aspirynowa)
-Częste kichanie
-Wodnisty katar
-Łzawienie
-Obrzęk nosa
-Pieczenie oczu
-Ucisk w klatce piersiowej
-Mdłości, wymioty i biegunka
Dietę eliminującą kwas salicylowy zaleca się również w przypadku ADHD oraz astmy oskrzelowej.
#Jakie produkty eliminuje się w diecie aspirynowej?
--Produkty zawierająca konserwanty (benzoesan sodu) i barwniki spożywcze.
--Owoce i warzywa, takie jak czerwone i czarne porzeczki, jabłka, jeżyny, wiśnie, borówki, maliny, śliwki, żurawinę, pomarańcze, brzoskwinie, truskawki, brokuły, ogórki, cykorię, rzodkiewki, oliwki, kukurydzę, bób, pomidory, szpinak, soki owocowe i warzywne.
--Zioła: anyżu, goździków, kardamonu, cynamonu, estragonu, chili, liścia laurowego, białego pieprzu, esencji waniliowej, bazylii. pieprzu cayenne, curry, kminku, kopru, kozieradki, majeranku, imbiru, kurkumy, lukrecji, gorczycy, mięty, oregano, rozmarynu, papryki, szałwii, tymianku, ziela angielskiego, czarnego pieprzu,
Ponadto, nie wolno spożywać: octu winnego i jabłkowe, suszonych owoców, miodu, żadnych orzechów, herbaty.
#Pozostałe produkty są dozwolone:
-Jaja
-Mięso
-Owoce morza
-Pszenica
-Jęczmień
-Owies
-Ryż
-Żyto
Jak widać, dieta aspirynowa skupia się głównie na eliminacji sporej grupy produktów. Jeśli będziemy tę dietę stosować samodzielnie, istnieje bardzo dużo ryzyko wystąpienia niedoborów składników pokarmowych. Konieczne jest więc ułożenie i prowadzenie diety aspirynowej pod okiem dietetyka.