Jabłecznik z rabarbarem

Wiesław
Ciasta
25.05.2018 8:31
Jabłecznik z rabarbarem

Proste, słodko-kwaśne ciasto z rabarbarem, jabłkami oraz rodzynkami, każdemu na pewno posmakuje Składniki: kruche ciasto: 5 żółtek 500 g mąki pszennej 200 g masła 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 1/4 szklanki cukru 500 g rabarbaru 500 g jabłek 1 szklanka rodzynek piana: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy (40 g) dodatkowo: 1/4 szklanki bułki tartej cukier puder do posypania kruche ciasto:nadzienie:piana:dodatkowo: Z rabarbaru usuwamy włókna za pomocą noża i kroimy go na kawałki około 1 do 1,5 cm . Na koniec wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy na pianę (najlepiej na grubych oczkach tarki). Zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Posypujemy ciasto bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie (nadmiar soku wylewamy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i pieczemy około 50 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami wsypujemy cukier.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obzarciuch.pl/2018/05/jabecznik-z-rabarbarem.html