Na górę ciasta układamy pokrojone w połówki truskawki, wcześniej umyte i pozbawione zielonej cześć, pamiętając aby układać środkową stroną do góry, aby w ciasto podczas pieczenia nie zostało wchłonięte za dużo wody z truskawek. Jeżeli będzie za bardzo się lepiła możemy dodać nieco więcej mąki, a gdy będzie za słucha ciut więcej masła, jednak nie powinno być z tym problemu. Sezon na truskawki w pełni, dlatego chce się z wami podzielić ucieranym ciastem z truskawkami i maślaną kruszonką. Jeżeli nie lubimy za słodkiego ciasta albo wiemy ,ze nasze truskawki są słodkie można dodać mniej cukru niż podane jest w składnikach. Składniki: Ciasto: Posypka: 100 g cukru 180 g mąki pszennej 1 cukier wanilinowy (ok. 16 g) 120 masła, roztopionego W osobnym naczyniu przesiewamy wszystkie sypkie składniki takie jak mąka, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.