Znakomicie sprawdzą się na domowych przyjęciach. 400 g ostrych papryczek np. chilli 400 g słodkich papryczek np. hajduczek 700 g sera feta lub typu feta 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czosnku granulowanego 800 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku - - Papryczki dokładnie myjemy i osuszamy. - Ser feta umieszczamy w miseczce, dodajemy do niego zioła prowansalskie, oregano, bazlię i czosnek granulowany, za pomocą widelca wszystko bardzo dokładnie mieszamy. jeżeli chcesz przechowywać papryczki w spiżarni zalej je gorącym olejem, aby pokrywki złapały Smacznego! Z każdej papryczki odcinamy górę i delikatnie, za pomocą długiego, wąskiego noża pozbywamy się gniazd nasiennych. - Kiedy wszystkie papryczki są już napełnione farszem układamy je ciasno w słoiku. W sklepach jest to dość droga przystawka, dlatego postanowiłam przygotować domowe, znacznie tańsze papryczki. Odstawiamy na 4-5 dni, po tym czasie papryczki są gotowe do spożycia.