GRUSZKI W SYROPIE. PRZETWORY NA ZIMĘ.

KAROLINA
Przetwory
27.09.2017 22:09
GRUSZKI W SYROPIE. PRZETWORY NA ZIMĘ.

SKŁADNIKI: - 5 dużych twardych gruszek - laska cynamonu - anyż (2-3 gwiazdki) - kilka ziaren kardamonu - 2 łyżeczki cukru z wanilią - 2 łyżki miodu - woda - na litrowy słój 100 ml octu spirytusowego (jeśli lubisz mocno octowe gruszki możesz tą ilość nawet podwoić) Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne (ja nie obierałam bo lubię gruszki ze skórką), gruszki przekładamy wraz z przyprawami do garnka zalewamy wodą, tak aby zakryła gruszki. Bardzo lubię takie gruszeczki, w tym roku przygotowałam tylko ten jeden duży słój gruszek, ale na pewno jeszcze kilka zrobię, jak tylko wybiorę się do rodziców, gdzie w ogrodzie rośnie sobie dumnie, piękna grusza, która daje pyszne i słodkie gruszki konferencje. Do powstałego po gotowaniu gruszek kompotu dodajemy octu, na każdy 1 litr kompotu dodajemy 100 ml octu - zalewa delikatna, lekko octowa, jeśli wolisz ostrzejsze smaki dodaj więcej octu 150 ml lub 200 ml. Gruszki w syropie przygotowałam z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak: cynamon, kardamon i dla zaostrzenia smaku anyż. Dzisiaj dzielę się z Wami bardzo prostym, pysznym, aromatycznym i korzennym przepisem na gruszki w syropie. Przykrywamy i gotujemy do miękkości gruszki (gruszki mają być po prostu miękkie, ale nie rozgotowane i ciapowate ).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2016/09/gruszki-w-syropie-przetwory-na-zime.html