Wieprzowina duszona z ciecierzycą

Anna
Obiad
20.05.2018 20:22
Wieprzowina duszona z ciecierzycą

Składniki: - 1 kg biodrówki wieprzowej - 2 szklanki suchej ciecierzycy - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 2 marchewki - 1 świeża papryczka chili lub 1/2 łyżeczki mielonego chili - 1 łyżeczka mielonego kuminu - 2 łyżki majeranku - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka cząbru - 1/2 łyżeczki mielonego kminku - sól do smaku - 3 - 4 łyżki mąki - 2 - 3 łyżki tłuszczu do smażenia Takie mięso po przygotowaniu jest delikatne i zatrzymuje w sobie dużo smaku, gdyż to tłuszcz właśnie jest nośnikiem smaku i zatrzymuje go w potrawie. - Mięso umyć, pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące i obsmażyć krótko na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przygotowane mięso z bardzo zdrową i smaczną ciecierzycą dostarczy nam dużo dobrze przyswajalnego białka, witamin i błonnika. Do duszenia dobrze nadaje się mięso, które zawiera nieco tłuszczu np. łopatka, karkówka lub biodrówka. Co pewien czas zamieszać, jeśli wyparuje zbyt dużo wody, to ewentualnie dodać nieco gorącej wody. - Cebule, czosnek i marchewki obrać i drobno pokroić i razem z mięsem dodać do ciecierzycy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchcikgotuje.pl/2018/05/wieprzowina-duszona-z-ciecierzyca.html