Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków

Patrycja
Zapiekanki
17.05.2018 21:24
Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków

Składniki: soczewica zielona 400 g, przecier pomidorowy 1 szklanka, marchewka 2 szt, seler naciowy 2 łodygi, cebula 1 szt, tymianek szczypta, rozmaryn szczypta, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz, olej, na ziemniaczane pure: ziemniaki 5 szt, mleko roślinne 1/3 szklanki, masło roślinne 3 łyżki+ kilka płatków, gałka muszkatołowa sczypta, rozmaryn szczypta, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, tak aby się nie rozpadała. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na wersje wegańską zrobioną z soczewicy, selera, marchewki i ziemniaków. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć potrawkę z soczewicy, a na wierzch ziemniaczane pure. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać marchew, seler i smażyć przez 10-15 min. Pierwszy raz jadłam tą zapiekankę u mojej siostry i baaardzo mi posmakowała i od tamtej pory bardzo często gości w moim domu. Zapiekankę pieczemy w 200 st. C przez 20-30 min. aż wierzch będzie złocisty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/05/weganskie-shepherd-pie-z-soczewicy-i.html