Łącznie: 1 godz. Ciasto orzechowiec z kremem Potrzebne składniki Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 łyżki miodu 4 łyżki śmietany 12% 1/5 kostki masła Masa orzechowa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 300 g orzechów włoskich Krem: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny 1 cukier wanilinowy 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto orzechowiec z kremem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Składniki na krem gotujemy jak budyń, zagotowujemy mleko z kaszą i cukrem, dodajemy rozmącone żółtka z 2 łyżkami mleka i energicznie mieszamy, chwilę gotując na małym ogniu. Na wystudzony placek bez orzechów wykładamy krem (możemy też dodać opcjonalnie warstwę konfitury owocowej przed nałożeniem kremu), przykrywamy plackiem z orzechami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Orzechy prażymy na patelni na złoty kolor, dodajemy pozostałe składniki i na wolnym ogniu mieszając podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Czasem robimy na 3 placki czasem na dwa, stosujemy też różne kremy i dodatkowo konfitury. Sposób wykonania Jajko z cukrem, miodem i śmietaną, rozcieramy na jednolitą masę. Dzielimy całość na pół i rozwałkowujemy 2 placki grubości ok 0,5 cm i wielkości prostokątnej formy.