Placki z gotowanych ziemniaków

Jolanta
Obiad
14.05.2018 8:07
Placki z gotowanych ziemniaków

Składniki na placki ziemniaczane: 500 g ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej + do obtoczenia placków, 1 cebulka, 2 łyżki siekanego szczypiorku, Sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Gdy do masy ziemniaczanej dodamy różne dodatki i uformujemy je jak na kotlety mielone to powstaną ziemniaczane kotlety lub krokiety ziemniaczane z salami, czy krokiety z papryką. Przygotowanie placków z gotowanych ziemniaków zajmuje dużo mniej czasu, w smaku trochę różnią się od tradycyjnych placków ziemniaczanych, ale też są bardzo smaczne. Ja robię placki z ziemniaków, które zostają mi z obiadu. Z masy formujemy kulki, które rozpłaszczamy, obtaczamy w mące z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem, smażonymi pieczarkami, sałatką wiosenną lub sosem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/obiad/placki-gotowanych-ziemniakow/