Gofry kojarzą nam się z latem, słońcem i wakacjami. Szczególnie z kurortami nam morzem, gdzie na każdym rogu czujemy zapach pysznych, świeżych gofrów. Zazwyczaj jemy je z bitą śmietaną, owocami, słodkimi sosami.
Nie zawsze jednak mamy okazję znaleźć się w miejscu, gdzie serwują gofry. Co więc zrobić, kiedy najdzie cię ochota na gofry, a nie masz w domu gofrownicy? Poznaj prosty sposób.
Pyszne gofry możesz przygotować nawet jeśli nie posiadasz odpowiedniego sprzętu. Wystarczy zwykła patelnia, formy do pieczenia lub toster!
#Składniki:
Do przygotowania gofrów na patelni potrzebujesz takich samych składników, jak na zwykłe ciasto gofrowe:
-2 jajka
-Cukier wanilinowy
-1/2 szklanki oleju do smażenia
-2 szklanki mleka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki cukru pudru
-Szczypta soli
#Przygotowanie:
--Mąkę przesyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i cukier puder.
--Wszystko dokładnie wymieszaj.
--Następnie wbij do mąki jajka, dodaj olej i mleko.
--Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę.
--Możesz odstawić ciasto na kilka minut, aby odpoczęło – nie jest to konieczne.
Tak przygotowaną masę wlej w foremki do pieczenia i włóż na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Możesz również smażyć gofry na rozgrzanym oleju na patelni, aż zarumienią się z obu stron. Jeśli chcesz usmażyć je na tosterze pamiętaj, aby nie zamykać tostera. Jeśli go zamkniesz, ciasto wyleje się po bokach. Smacznego!