Rosół to chyba jedyna zupa która gości na naszych stołach regularnie przynajmniej raz w tygodniu.
Większość z nas nie wyobraża sobie niedzieli bez rosołu.
Jeżeli i Ty uwielbiasz tę zupę to koniecznie wypróbuj przepis na rosół z jabłkiem i imbirem!
Nie będziemy podawać tutaj przepisu na tradycyjny rosół bo na pewno znasz go na pamięć.
Jednak możesz swój własny przepis na rosół delikatnie urozmaicić.
Pomysł na dodanie do rosołu imbiru i jabłka pochodzi z Pakistanu.
To naprawdę ciekawe połączenie, którego warto spróbować.
Całe jabłko i kawałek imbiru należy wrzucić w tym samym momencie co warzywa.
Wyjmujemy je dopiero pod koniec gotowanie rosołu.
Bardzo ważne jest to aby wyciągnąć jabłko zanim się rozpadnie i „zaśmieci” nam zupę.
Ten sposób skutecznie wzmacnia smak rosołu i sprawia, że jest smaczniejszy!
Jeżeli nie używasz kostek rosołowych (i bardzo dobrze) to koniecznie wypróbuj ten sposób na wzmocnienie smaku!
TO WARTO WIEDZIEĆ
DLACZEGO NIE NALEŻY UŻYWAĆ KOSTEK ROSOŁOWYCH?
W wielu domach kostki rosołowe w kuchni to standard.
Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy jaki wpływ mają na nasze zdrowie.
Zacznijmy od tego co kostki rosołowe w sobie zawierają:
- barwniki,
- utwardzone tłuszcze roślinne,
- skrobię modyfikowaną
- guanylan disodowy,
- inozynian disodowy,
- glutaminian monosodowy.
Regularne używanie kostek rosołowych przyczynia się do otyłości.
To przez glutaminian sodu który ma za zadanie podbić smak potrawy.
Można się od niego uzależnić – potrawy przestają nam smakować, więc zaczynamy dodawać go coraz więcej i więcej.
Dodatkowo nadmierne stosowanie kostek może być przyczyną kołatania serca, problemów z żołądkiem, nadmiernej potliwości, częstych bólów głowy i uczucia niepokoju.
Najlepiej od razu odstaw sztuczne dodatki!
PRZEPIS NA DOMOWE KOSTKI ROSOŁOWE
Poniżej podajemy przepis na domowe kostki rosołowe.
Składają się tylko z naturalnych składników i są proste do przygotowania.
Dzięki nim wzmocnisz smak swoich potraw – naturalnie!
Wszystko czego potrzebujesz to:
- marchew – 300 g,
- seler – 100 g,
- pietruszka – 100 g,
- cebula – 100 g,
- por – 30 g,
- lubczyk – 1 łyżeczka,
- ziele angielskie – 5 ziarenek,
- papryka ostra – 1/4 łyżeczki,
- papryka słodka – 1 łyżeczka,
- pieprz – 1/2 łyżeczki,
- sól – 2 łyżki,
- koperek – pół łyżeczki,
- tymianek – 1/4 łyżeczki,
- kurkuma – 1/4 łyżeczki,
- imbir – 1/4 łyżeczki,
- bazylia – 1/2 łyżeczki,
- kurkuma – 1/4 łyżeczki,
- liście laurowe – 3 sztuki,
- czosnek – 2 ząbki,
- pietruszka – 1/2 łyżeczki.
Na początku obieramy cebulę i smażymy ją na patelni.
Następnie obieramy i kroimy w kostkę resztę składników.
Wrzucamy je do smażącej się na patelni cebuli.
Przykrywamy i dusimy.
Kiedy warzywa będą już miękkie, zdejmujemy przykrycie i dodajemy resztę przypraw.
Całość bardzo dokładnie mieszamy i przykrywamy jeszcze na kilka minut.
Następnie całą zawartość patelni przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy.
Kiedy już mamy jednolitą masę rozlewamy ją do foremek na lód i umieszczamy w zamrażalniku.
Od teraz będziesz miała zawsze pod ręką świetne, naturalne kostki wzmacniające smak Twoich zup i innych potraw!