Paluchy z mielonego mięsa drobiowego z pieczarkami i serem

Ewa

Obiad

07.05.2018 7:26

Paluchy z mielonego mięsa drobiowego z pieczarkami i serem

Ja lubię takie połączenie, a Wy? Całość fajnie smakuje z ostrym majonezowym sosem i lekką surówką:) około 600 g piersi z kurczaka (3 pojedyncze piersi) 200g pieczarek 2 cebule około 150g żółtego sera w kawałku (u mnie sokół) przyprawa do gyrosa oregano 4 łyżki mąki krupczatki 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz majonezu kieleckiego 2 łyżki kremówki 4-5 marynowanych pieczarek 1 korniszon 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki 1-2 ząbki czosnku – opcjonalnie sól, pieprz W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, z tym, że w wariancie II dodajemy starte na drobnych oczkach tarki marynowane pieczarki i ogórka. Udostępnij Zapisz Takie Paluchy z mielonego mięsa drobiowego to kolejna fajna propozycja na obiad lub na imprezę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju z 1 łyżeczką masła, wrzucamy cebulę. Mięso jest z dodatkiem zmielonych pieczarek, zaś w środku kryje się słupek żółtego sera. Ja zrobiłam 8 dużych paluchów, ale jeśli uformujecie je cieńsze, wyjdą jeszcze lepsze (zwłaszcza gdy zaplanujecie podać je na domówce). Ser żółty kroimy na około 0,5cm plastry, a następnie w słupki. W razie potrzeby dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej. Pozostałą bułkę tartą wsypujemy na płaski talerz i mieszamy z mąką krupczatką. Każdy kawałek otaczamy mięsną masą, a następnie panierujemy w mące zmieszanej z bułką.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/05/07/paluchy-z-mielonego-miesa-z-pieczarkami-i-serem/