Składniki: 4 filety z łososia po 150 g każdy 1/4 szklanki brązowego cukr u 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki sosu sojowe go 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2-3 łyżki soku z cytryny miód do skropienia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W misce wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj brązowy cukier, oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek, sok z cytryny, i po szczypcie soli i pieprzu do smaku. English version Honey glazed salmon (4 servings) Ingredients: 4 salmon fillets, 150 g each 1/4 cup brown sugar 1/4 cup olive oil 1/4 cup soy sauce 1 garlic clove, minced 2-3 tablespoons lemon juice honey to glaze salt and pepper to taste Preparation: In a mixing bowl whisk brown sugar, olive oil, soy sauce, garlic, lemon juice, salt and pepper to taste. Jeżeli lubisz łososia w postaci grillowanej, zajrzyj także do mojego przepis na grillowanego łososia ze szparagami, mojego ulubionego w glazurze miodowo-musztarowej, lub grillowanego w miodzie i paście miso. Włóż do marynaty łososia i umieść w lodówce na 1-2 godziny, obróć filety kilka razy żeby się równomiernie zamarynowały. Oven version: Preheat the oven to 250 oC, turn on grill mode and grill salmon for 12 minutes, basting with marinade from time to time. Wersja grilla: Ułóż łososia skórą do dołu na rozgrzanym grillu i grilluj przez około 12 minut smarując od czasu marynatą. Rozgrzej piekarnik do 250 oC, włącz tryb grilla i grilluj łososia przez 12 minut, od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą. Grill salmon fillets on medium high heat about 12 minutes basting with marinade from time to time.