Składniki /2 porcje: – 400 g mielonej wieprzowiny – 1 puszka ( ok. 400 g) pomidorów z puszki – 2 średnie cukinie – 1 jajko – parmezan do posypania – 2 ząbki czosnku – 2 łyżeczki ziół prowansalskich – 2 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (1 łyżeczka słodkiej + 1 łyżeczka ostrej) – oliwa z oliwek – sól i pieprz Przygotowanie: Cukinię myjemy i razem ze skórką za pomocą obieraczki typu Julienne ( dostępna w każdym sklepie z akcesoriami do gotowania) robimy spaghetti z cukinii. Jak wiemy makarony w dużych ilościach bywają bardzo tuczące, dlatego dzisiaj przedstawiam alternatywę dla dań na bazie tradycyjnego makaronu coby troszkę odchudzić tygodniowe menu wszystkich miłośników makaronów . Na tą samą patelnię ( na tłuszcz wytopiony z klopsów) wylewamy pomidory w puszce. Wersja fit makaronu z cukinii to coś co zawsze jem z wielkim apetytem 🙂 Następnie obsmażamy chwilę na odrobinie oleju takie spaghetti na patelni aż cukinia zmięknie. Jestem typową makaroniarą i przyznam szczerze, że nie ma u mnie tygodnia bez dania z makaronu 🙂 Obsmażamy na złoto na oleju rzepakowym lub kokosowym.