składniki: 10 sparzonych dużych liści młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek) sól,pieprz 1,5 łyżki majeranku ok 0,5 l wody sos pomidorowy 2 puszki pomidorów krojonych sól 10 sparzonych dużych liści młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek) sól,pieprz 1,5 łyżki majeranku ok 0,5 l wody sos pomidorowy 2 puszki pomidorów krojonych sól cukier majeranek Kaszę ugotować na półtwardo, osączyć i wystudzić. Na straganach pełno młodej kapustki więc koniecznie trzeba zrobić gołąbki bo z młodej kapusty są najlepsze. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Z mięsnej masy formować kulki i zawijać w liście kapusty. Z mięsnej masy formować kulki i zawijać w liście kapusty. Polecam też: Gołąbki z mięsem i ryżem majeranek Kaszę ugotować na półtwardo, osączyć i wystudzić. Z podanych składników wyszło mi 8 gołąbków. Z podanych składników wyszło mi 8 gołąbków.