Kukułka

Ewa
Ciasta
28.04.2018 7:30
Kukułka

Uwagi: Masa czekoladowa, tak na prawdę ma konsystencję czekoladowej polewy – jest ona dosyć rzadka i powinniśmy stopniowo (po 2-3 łyżki) wylewać ją na biszkopt jasny (tak przynajmniej robiłam ja). wódki Masa śmietanowa: 800 ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 2 op. śmietan-fixu Białka na biszkopt kakaowy ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ja właśnie za pierwszym razem pominęłam kilka łyżek, a później żałowałam, bo gdzieniegdzie jasny biszkopt mi prześwitywał – dowód zdjęcie poniżej;) *Zamiast śmietan-fixu można wykorzystać żelatynę – około 4 łyżeczki rozpuszczone w 1/3 szkl. Nawet nie wiecie ile razy zabierałam się za Kukułkę, po czym decydowałam się na coś zupełnie innego. Właśnie te ciasta potem najbardziej mnie zaskakują;) Gdybym częściej stosowała się do zasady podoba się = robię, już dawno cieszyłabym się smakiem tego ciasta. Masy może się wydawać dużo, jednak aby zabarwiła ona jasny biszkopt na czekoladowo, należy wykorzystać całość. Naczynie stawiamy na ciut większym rondelku wypełnionym do 1/3 objętości wodą i podgrzewamy na niewielkim ogniu, do rozpuszczenia się wszystkich składników. I chyba pyszniejsze z każdym kolejnym dniem;) Sprawdzi się z całą pewnością na różnych uroczystościach rodzinnych. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa czekoladowa: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szkl. cukru 1 op. cukru wanilinowego 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Tak sobie myślę, że w kwestii wypieków powinnam działać czasami bardziej spontanicznie;) Często jest tak, że jakiś przepis mnie zaciekawi, ale…. Na końcu wlewamy olej, miksujemy chwilę, po czym mikser odkładamy. Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szkl. Na biszkopt wykładamy połowę bitej śmietany, wyrównujemy. Wystudzony biszkopt kakaowy przekrawamy na dwa blaty. Wilgotne, nie za słodkie, z posmakiem alkoholu, jednak nie za mocnym. Gdy to nastąpi zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym cały czas mieszając, wlewamy wódkę. Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szkl. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksując po każdym dodaniu do połączenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/04/28/kukulka/