Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Aby przygotować ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami, będziecie potrzebować: pół główki kalafiora 6 średnich lub 8 małych jabłek (najlepiej wybrać jakąś słodką odmianę) wody do sparzenia kalafiora ½ łyżeczki cynamonu szczypty mielonego imbiru 2 szczypty soli (u mnie sól himalajska) Tym razem będzie to coś na słodko, a dokładniej mówiąc – ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami 😉 Tradycyjny ryż zapiekany z jabłkami zna chyba każdy. Ja dowiedziałam się dopiero na tej diecie 😉 Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami, można przygotować zarówno na obiad, jak i na podwieczorek. Trzeba przy tym uważać aby nie zmielić kalafiora zbyt mocno, ponieważ wtedy robić się kleisty i tworzy się papka. umytego kalafiora dzielimy na różyczki i partiami pulsacyjnie rozdrabniamy tak, aby uzyskać konsystencję podobną do kaszy. Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami – wykonanie krok po kroku: 1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Nasz ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami jest już gotowy 🙂 Ścierając na tarce: umytego kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i ścieramy na drobnych oczkach tarki. 7. Po upływie 8-10 minut, odcedzamy ryż z kalafiora, dodajemy do niego duszone jabłka i wszystko razem mieszamy. Przy pomocy rozdrabniacza lub blendera: umytego kalafiora dzielimy na różyczki i partiami pulsacyjnie rozdrabniamy tak, aby uzyskać konsystencję podobną do kaszy. Tak przygotowany ryż zalewamy wrzącą wodą tak, aby go przykryła, dodajemy 2 szczypty soli i zostawiamy pod przykryciem na 8-10 minut. Trzeba przy tym uważać aby nie zmielić kalafiora zbyt mocno, ponieważ wtedy robić się kleisty i tworzy się papka. Ale czy wiedzieliście, że istnieje coś takiego jak ryż z kalafiora? Natomiast jedna główka kalafiora wystarcza na dwie porcje dla 2 osób.