Przepis na mini pizzeDrukuj przepis Składniki - Ciasto: - 150 ml wody - 20 g świeżych drożdży - płaska łyżeczka cukru - 300 g mąki - 4 łyżki oleju - szczypta soli - Sos pomidorowy na ciasto: - 100 g koncentratu pomidorowego - 3 łyżki oleju - łyżeczka ziół prowansalskich - 2 ząbki czosnku - szczypta soli i pieprzu - Dodatki: - 200 g pieczarek + łyżka masła - kilka plasterków szynki - mała cebula - 300 g startego sera żółtego lub mozzarella Przepis Do 150ml wody dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru. Według mnie te mini pizze nie potrzebują dodatkowo do jedzenia żadnego sosu czy ketchupu, ponieważ sam podkład pomidorowy jest bardzo intensywny w smaku, jednak to Wam pozostawiam tę decyzję. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6-8 części, w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć pizzerinki. To jest podobnie, jak z tymi mini hamburgerami – należy włożyć w nie sporo pracy, ale smak i wygląd nam to wynagrodzi. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle do momentu, aż wyparuje z nich woda. Pieczemy 10 minut w piekarniku nastawionym na 220 stopni. W międzyczasie przygotowujemy sos na ciasto. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę z drożdżami i cukrem, szczyptę soli oraz olej. Przygotowanie ich zajmuje około 2 godzin, ponieważ sami musimy przygotować ciasto, ale efekty to wynagradzają. nadziewane kurczakiem i serem Śniadaniowe muffinki jajeczne Tarta z łososiem według Michela Moran Tarta z boczkiem i cebulą