Składniki: 500 g białego sera, 1/2 szkl. jogurtu lub śmietany np. 12%, 1 poszatkowana cebula – świetnie się sprawdzi czerwona lub szalotka, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie kminek, ugotowane w mundurkach ziemniaki, szczypiorek do posypania lub rzeżucha Przygotowanie: Ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy pozostałe składniki (śmietanę,cebulę i przyprawy). Mówię pyry z gzikiem i od razu myślę o mojej Babci i wakacjach na wielkopolskiej wsi <3 Hmmm, kolejny przepis z mojego dzieciństwa 🙂 Całość można posypać szczypiorkiem lub rzeżuchą 🙂 Ziemniaki z twarogiem świetnie smakują w towarzystwie rzodkiewki. Ugotowane i jeszcze gorące ziemniaki w mundurkach przekrawamy na pół i nakładamy na nie ser. Swoją drogą profesor Miodek twierdzi, że słowo “pyry wywodzi się od charakterystycznego odgłosu “pyrkania podczas gotowania ziemniaków 😉 Zwłaszcza, gdy były żniwa, bo wtedy każda para rąk jest potrzebna do pomocy, więc obiady musiały być syte i szybkie w przygotowaniu.