- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 80 min
Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3 żółtka
- 0,5 kostki margaryny
- 2 łyżki smalcu (lub po prostu margaryny)
- 4 łyżki śmietany lub mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu
- 2 łyżeczki budyniu śmietankowego
- 1,5 szklanki cukru
- 150 gramów margaryny (lub masła)
- 8 jajek
- cukier waniliowy
- cytryna (skórka z całej, sok z połowy)
Przepis
- Zaczynamy od wykonania ciasta, łączymy żółtka z cukrem, margaryną i smalcem.
- Dodajemy mąkę, kakao, śmietanę i proszek do pieczenia, ugniatamy.
- Wykonujemy masę twarogową- użyłam twaróg wiejski, więc zaczęłam od zmielenia go. Kiedy kupujecie twaróg we wiaderku, nie ma takiej potrzeby.
- Ucieramy margarynę z cukrem, 1 jajkiem, sokiem i skórką z cytryny.
- Dalej miksujemy, dodajemy po porcji twarogu i 1 jajku, naprzemiennie, aż wykorzystamy składniki.
- Na koniec dodajemy budyń.
- Dzielimy ciasto na dwie nierówne części, większą część wkładamy między papier do pieczenia i wałkujemy. Wykładamy partiami na blachę.
- Wylewamy masę serową.
- Ponownie wałkujemy ciasto między papierem do pieczenia i wykładamy na górę. (Spód musi być wyłożony całkowicie, a na górze zostawiamy łaty).
- Pieczemy około 1h w 160°C.
Zapraszam na mojego bloga: https://rurkazkremem01.blogspot.com/