Składniki: 500 g boczniaków 1 marchewka 2 pietruszki 1/4 selera 1 cebula 3 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka lubczyku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1 litr i 700 ml wody Gdy mąka rozpuści się i nabierze złotego koloru dodajemy około 2 łyżek wazowych wywaru. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy starte warzywa razem z pokrojoną cebulą i boczniakami. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy (cały czas podgrzewając). Smażymy około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Mieszam a gdy uzyskamy jednolitą konsystencję przelewamy z powrotem do garnka.