Wymiary formy: 25x36 cm Składniki: biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła masa jabłkowa: 600 ml wrzątku 3 galaretki agrestowe 2 łyżki soku z cytryny 5 jabłek masa śmietankowa: 200 ml śmietanki 12% 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1 łyżka cukru pudru posypka kokosowa: 3/4 szklanki wiórków kokosowych 70 g masła 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. biszkopt:masa budyniowa:masa jabłkowa:masa śmietankowa:posypka kokosowa:Przygotowanie: Śmietankę 12% mieszamy z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną i cukrem pudrem. Na biszkopt wykładamy masę budyniową, a następnie rozprowadzamy tężejącą masę jabłkową. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku i mieszamy z tężejącą galaretką. Tężejącą masę śmietankową wykładamy na masę jabłkową. Masło rozpuszczamy z cukrem i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę i partiami dodajemy zimny budyń. Wiosenne ciasto trociniak to delikatny biszkopt przełożony masą budyniową, galaretką z jabłkami i posypką kokosową. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy.