Jednak, gdy nadejdzie pokusa, której trudno się oprzeć można uciec się do przepisu na domową pizzę o zmniejszonej liczbie kalorii ... z mozzarellą zamiast żółtego sera, pomidorami, cebulą oraz spodzie z mąki razowej i domowym sosem pomidorowym. Brzmi nieźle 😉 Pizza na ogół nie kojarzy się z dietetycznym daniem i osoby odchudzające się unikają jej w swoim menu. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min., aż urośnie. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski wsypujemy mąkę pszenną razową, dodajemy sól, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Wrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienkie koło i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozsmarowujemy 1-2 łyżki sosu pomidorowego i układamy dodatki - pomidory i cebulę.