Lasagne wegetariańskie

Makarony
04.04.2018 8:28
Lasagne wegetariańskie

Składniki : – ok. 16 płatów makaronu lasagne – 150 g parmezanu – 250 g serka ricotta – ½ szklanki soczewicy – 1 cukinia – 2 średnie marchewki – 1 szklanka bulionu warzywnego – 1 czerwona papryka – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej – sól pieprz i zioła prowansalskie – świeże liście bazyli (opcjonalnie) – słodka i ostra papryka Przygotowanie : Warzywa umyć. Na koniec dodać ugotowaną soczewicę (jeśli nie odparował nam cały bulion podczas gotowania soczewicy możemy go wlać do patelni J, Gdy zawartość patelni będzie już miękka, dodać 1,5 puszki pomidorów lub 0,5 karton passaty i 1 całą puszkę pomidorów. Przygotować formę żaroodporną (u mnie 23 x12 cm – ale może być większa np. 26x18cm ) i wysmarować ją masłem. Na dno rozprowadzić cieniutką warstwę sosu pomidorowego (z patelni z warzyw) a następnie płaty makaronu lasagne. Do głębokiej patelni wlać olej zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojone warzywa (paprykę, cukinię oraz marchew. Przykrywamy ponownie makaronem lasagne i tak ok. 3-4 razy w zależności jak dużą mamy formę. Wierzch lasagne smarujemy cienka warstwą sosu warzywnego oraz i posypujemy parmezanem J . Gotowe! Jeśli lasagna będzie się mocno rumienić od góry można przykryć papierem do pieczenia w celu uniknięcia spalenia. Płaty lasagne mogą nachodzić na siebie podczas układania kolejnych warstw.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/lasagne-wegetarianskie/