BATONIKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW

Magdalena
Fit
03.04.2018 22:07
BATONIKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW

Składniki: Spód: 1/4 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki mąki z brązowego ryżu 1/4 szklanki niesolonych orzechów pistacjowych (obranych) 1/4 szklanki orzechów pekan 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli morskiej Nadzienie: ok. 450 g słodkich ziemniaków (u mnie: bataty) 2 jajka 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Spód: Szczegółowo opisuje jak poszczególne produkty wpływają na dane organy, tj. jelita, wątrobę, nerki, mózg, serce, kości oraz mięśnia, a także na układy fizjologiczne: układ oddechowy, układ odpornościowy, układ krwionośny, układ nerwowy oraz układ hormonalny. Zdrowe batoniki dla dużych i małych... na orzechowym spodzie i nadzieniem ze słodkich ziemniaków, które bogate są w przeciwutleniacze i pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi. Książka zawiera przepisy na zupy, dania warzywne, potrawy bogate w ziarna oraz białko, zdrowe przekąski, aromatyczne dodatki, ożywcze toniki i eliksiry, a także zdrowe słodkości. Oprócz tego dowiemy się, jakie potrawy opisane w książce wzmacniają odporność, redukują stres, poprawiają sprawność umysłu, regulują poziom cukru we krwi, obniżają poziom złego cholesterolu, a także wzmacniają wątrobę, serce czy skórę. Do miski rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane, mąkę z brązowego ryżu, obrane pistacje, orzechy pekan, cynamon, sól oraz skórkę z pomarańczy i miksujemy do uzyskania gruboziarnistej tekstury. Autorka Rebecca Katz to pionierka medycyny żywieniowej, opierając się na badaniach naukowych wyjaśnia jak wykorzystać żywność by móc cieszyć się dobrym zdrowiem teraz i w przyszłości. Przedstawia nam Super Szesnastkę, czyli najbardziej korzystne produkty spożywcze, które dostarczają najwyższych ilości przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki z organizmu oraz są bogatym źródłem kwasów omega-3, probiotyków, witamin i minerałów wzmacniających organizm. Dlatego w książce tej znajdziemy przepisy na potrawy nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Jest w czym wybierać, a przepisy są naprawdę proste w przygotowaniu i przystępne dla każdego. P.S. Więcej pysznych potrawy z wykorzystaniem 16 najpotężniejszych pokarmów wzmacniających zdrowie znajdziecie w książce Kuchnia długowiecznych Dane szczegółowe: Przepis na batoniki pochodzi z książki Kuchnia długowiecznych Rebecci Katz oraz Mata Edelson. Wśród nich znalazły się dość zaskakujące produkty, jak: ciemna czekolada czy kawa, bo jak podkreśla autorka głównym narzędziem do zmiany diety jest smak.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2018/03/batoniki-ze-slodkich-ziemniakow.html