Klopsiki w serowym sosie

Ewa
Zapiekanki
03.04.2018 7:54
Klopsiki w serowym sosie

Nam bardzo smakowała:) Klopsiki: - 600 g mielonego mięsa - 1 czerstwa kajzerka - odrobina mleka do namoczenia kajzerki - 1 czerwona cebula - 1 jajko - garść drobno posiekanej natki pietruszki - sól, pieprz Dodatkowo: - ok. 700 g ziemniaków - 150 g selera - 200 g kremówki - sól, pieprz - tymianek - rozmaryn Kajzerkę zalewamy mlekiem, odstawiamy. Sos: - 300 g kremówki - 100 g serka topionego - 100 g gorgonzoli - sól, pieprz Klopsiki w serowym sosie Bardzo smaczna zapiekanka z ziemniakami, selerem oraz klopsikami, zalana rewelacyjnym serowym sosem. Doprawiamy je solą, pieprzem oraz roztartym w moździerzu tymiankiem i rozmarynem (można też użyć świeżych ziół). Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 minut (aż ziemniaki wyraźnie zmiękną). Dodajemy do niego zeszkloną cebulę, namoczoną i dokładnie odciśniętą kajzerkę, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Obrane ziemniaki oraz seler kroimy w dość cienkie plasterki. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem. Przekładamy plasterki ziemniaków oraz selera.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/04/03/klopsiki-w-serowym-sosie/