Przepis
Składniki
1 serek owocowy z wiśnią i żurawiną
150 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
Ciasto ptysiowe:
150 g mąki pszennej (typ 550)
250 ml wody niegazowanej
100 g masła
4 jajka
Etapy przygotowania
1
Śmietanę wraz z cukrem ubij na sztywno, dodaj serek owocowy z wiśnią i żurawiną. Masę włóż do zamrażalnika na min. 3 godziny, najlepiej na całą noc.
2
Przygotuj ciasto ptysiowe – do rondelka wlej wodę, podgrzej. Dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę doprowadź do wrzenia, powoli dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż będzie jednolita, a woda odparuje. Ciasto będzie elastyczne i odklei się od rondelka. Ściągnij rondelek z ognia i dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając.
3
Ciastko włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Piecz przez 20-25 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni.
4
Ciastko ptysiowe przekrój w poprzek na pół. Pomiędzy połówki ciastka włóż gałkę semifreddo. Ptysie ułóż na talerzu i polej gorącą czekoladą. Udekoruj konfiturą z żurawiny.
szczypta soli
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
150 ml mleka 3,2%