Bezglutenowy mazurek owsiany

Agata
Wielkanoc
30.03.2018 10:38
Bezglutenowy mazurek owsiany

English version Gluten-free oatmeal cake 200 grams of oatmeal, uncooked 125 ml boiling water 4 eggs 100 g chocolate (I used: 50 g white chocolate and 50 g caramel chocolate) 70 g soft butter 120g icing sugar 4 tablespoons grated coconut 100 g dried apricots 50 g dried cranberries 3 tablespoons rice flour Topping: ready topping of dark chocolate (or 200 g dark choccolate and 100 g butter) 50 g white chocolate 50 g the caramel chocolate 1 tbs milk tbs butter tbs grated coconut 2 handfuls of dried cranberries 3 handfuls of chopped walnuts Pour boiling water over oats in a bowl. Mazurek bezglutenowy owsiany 200 g płatków owsianych (bezglutenowych) 125 ml wrzątku 4 jajka 100 g czekolady (u mnie 50 g czekolady białej i 50 g czekolady karmelowej) 70 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 4 łyżki wiórek kokosowych 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 3 łyżki mąki ryżowej polewa: gotowa polewa z ciemnej czekolady lub polewa domowa ( można podwoić porcje) 50 g białej czekolady 50 g karmelowej czekolady łyżka mleka łyżka masła łyżka wiórek kokosowych 2 garście suszonej żurawiny 3 garście posiekanych orzechów Gdy jako dziecko prawie nie jadałam słodyczy (dziwne co? ;)) i obskubywałam mazurki z kruchych boków babcia wzięła się na sposób i zaczęła mi piec po prostu sam spód z ciasta kruchego, a ja uhahana zajadałam się nim i nie musiałam pokryjomu obcinać nożykiem brzegów mazurka :) Trochę się bałam co mi z tego wyjdzie i czy cokolwiek się uda, ale skoro krajanki owocowe robione właśnie na płatkach owsianych wychodziły to czemu to miało się nie udać! Ponieważ staram się jeść mniej glutenu, bo i może nie mam celiaklii, ale dużo lepiej się czuję gdy unikam mąki pszennej, postanowiłam w tym roku spróbować upiec mazurek bezglutenowy i tak upiekłam mazurek owsiany. Jak przyniosłam mazurek do pracy to na hasło: mazurek bezglutenowy wszyscy przecząco kiwali głowami – że to na pewno niesmaczne i że nie chcą. No dobra to mazurek je podbił, ja jestem za bardzo zołzowa ;) Jeśli szukasz przepisów na inne słodkości na Wielkanoc to polecam Ci także: Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz tutaj. If you use ready-made frosting is follow the directions on the package, but if you’re doing a home-topping, melt chocolate with butter and milk. With dark chocolate icing on cake the bottom and sprinkle with walnuts and dried cranberries. Widzę tu jeszcze suszone daktyle, jednak licz się z tym, że Twój mazurek bezglutenowy będzie słodszy. Chciałam zrobić mazurek bezglutenowy, ale za to na bogato, czyli z dużą ilością bakalii. Ja bardzo, zwłaszcza mazurek kajmakowy z dużą ilością orzechów i na prawdziwie kruchym spodzie. Polewę z ciemnej czekolady wylej na przestudzony spód i posyp orzechami i suszoną żurawiną. Jeśli nie możesz lub nie lubisz smaku kokosa to świetnie tu się sprawdzą też pokruszone płatki migdałowe :) Jeśli używasz gotowej polewy to postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, natomiast jeśli robisz domową polewę to czekoladę roztop z masłem i mlekiem. Jeśli nie dostaniesz w sklepie czekolady karmelowej użyj po prostu tylko białej lub mlecznej. Szalej do woli – pamiętaj to mazurek bezglutenowy, ale na bogato! Drizzle white chocolate and caramel choccolate melted in a water bath with milk and butter. Oczywiście suszone owoce jakie użyjesz to tylko Twoja inwencja twórcza, ja jednak sugeruję suszoną żurawinę i suszone morele, bo to sprawdziłam i naprawdę dobrze razem pasowały. Add the chopped chocolate, oatmeal, coconut and apricots and cranberries mixed with flour. Dodaj posiekaną czekoladę, płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz morele i żurawinę wymieszane z mąką. Skrop białą i karmelową czekoladą roztopionymi w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem. Masę wylej na blaszkę o wymiarach 20x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do przygotowanej masy. Z orzechami też możesz poeksperymentować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.eksperymentalnie.com/mazurek-bezglutenowy/