Składniki Karmel: 40 g cukru 500 g Jabłek Grójeckich Jonaprince kilka kropel cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Spód: 160 g orkiszowych ciastek 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżka kakao Masa serowa: 500 g białego mielonego serka z wiaderka 300 g gęstego jogurtu 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki soku jabłkowego Wierzch: 1 krystaliczna galaretka 1 duże czerwone jabłko Wykonanie: Na suchą patelnię wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i na małym ogniu rozpuszczamy cukier, aż do utworzenia się złocistego karmelu. Formę wkładamy ponownie do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. na tortownicę o średnicy 20 cm. Żelatynę wsypujemy o miseczki, dodajemy sok jabłkowy, odstawiamy na 10 minut, po czym delikatnie podgrzewamy w mikrofali - nie doprowadzamy do zagotowania - i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, niezbyt kaloryczne - zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny - i wraz z pięknymi czerwonymi Jabłkami Grójeckimi cudnie się prezentuje na stole. U nas jeden zawsze jest pieczony, drugi to pascha, ale w tym roku będzie jeszcze trzeci, czyli sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami. Jabłka mogą jeść osoby chore na cukrzycę (jabłka mają niski indeks glikemiczny), a zawartość błonnika reguluje poziom cukru we krwi. Jabłko dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdko nasienne, a następnie kroimy w cienkie plasterki. W międzyczasie do blendera wrzucamy wszystkie składniki na spód sernika i dokładnie blendujemy. Formę wykładamy folią spożywczą. Jabłka dostarczają niewiele kalorii, dlatego są przydatne w kuracjach odchudzających (jedno średnie jabłko to jedynie 70 kcal), a zawarte pektyny oczyszczają organizm z toksyn. A ponieważ jabłka bardzo się lubią z korzennymi przyprawami, znajdziecie w serniku także cynamon i kardamon. Też tak macie, że na Waszym świątecznym stole muszą się pojawić choćby dwa rodzaje sernika? W międzyczasie jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w grube plasterki. Gdy karmel jest gotowy wrzucamy do niego jabłka - uwaga, mogą pryskać w kontakcie z karmelem. Gotową masę przelewamy na warstwę ciasteczek i wkładamy do lodówki, aż do stężenia. Smażymy na małym ogniu, nie mieszamy łyżką, tylko poruszmy patelnią.