Mini chlebki do koszyczka

Pati
Wielkanoc
30.03.2018 8:40
Mini chlebki do koszyczka

Mini chlebki do koszyczka około 8 chlebków Składniki: 160 g mąki pszennej (najlepsza jest chlebowa, minimum 650) 75 g mąki graham 75 g mąki żytniej około 160-180 ml letniej wody 2 łyżki mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju płaska łyżka miodu sól Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę, najlepiej użyć do tego robota kuchennego z hakiem (hakiem ciasto wyrabiamy około 7-8 minut, ręcznie około 10). Każdą z nich formujemy na mały, podłużny bochenek i układamy je na papierze do pieczenia. Aby to zrobić wyciągamy ciasto z miski, składamy je cztery razy, tak jak kopertę i odkładamy z powrotem do miski. Piekarnik, wraz z blachą do pieczenia, nagrzewamy do 200°C (termoobieg), a na dole układamy pojemnik z wodą. Dodajemy 3 łyżki wody i pozostawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Wyrośnięte chlebki zsuwamy wraz z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około 60 minut. Otręby, które pozostaną nam na sitku również dodajemy je do ciasta. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/pieczywo/mini-chlebki-do-koszyczka