Żurek wielkanocny na zakwasie – tradycyjnie pyszny :)

Zjem
Wielkanoc
29.03.2018 21:33
Żurek wielkanocny na zakwasie – tradycyjnie pyszny :)

🙂 Żurek wielkanocny na zakwasie – przepis: Składniki: 1 butelka zakwasu na żur, 250 g talarków z białej podsmażonej kiełbasy, 3/4 szkl. 🙂 Poza żurkiem zachęcam Cię do sprawdzenia przepisów na drożdżową babkę, paschę , mazureka, schab w jabłkach oraz tradycyjnego baranka z masła – wystarczy kliknać;) Bezpłatny E-book 🙂 A poza tym przygotowałam dla Ciebie prezent z okazji zbliżającej się Wielkanocy – Bezpłatny E-book z 12-ma przepisami na tradycyjne ciasta i potrawy w wydaniu klasycznym, fit, wege i dla dzieci. śmietany 3 jajka skrojone na pół, 2 cebule, włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera i pora), 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, sól, pieprz i majeranek, łyżka mąki Przygotowanie: Obrane i pokrojone warzywa włóż do garnka, zalej zimną wodą i przypraw (liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie). na zakwasie –rady: Rodzina mojego męża nauczyła mnie, że taki żurek też świetnie smakuje z ziemniakami. Żurek wielkanocny na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą, to element konieczny podczas świąt w moim domu. Ja jednak zawsze kupuję 2 butelki zakwasu, wtedy na 100% mi go wystarczy, bo gotuję żurek w ilościach iście przemysłowych 🙂 Wywar przecedź, dolej pół szklanki zakwasu, zamieszaj i skosztuj – jeśli jest odpowiednio kwaskowy, to super – a jeśli nie, to stopniowo dolewaj zakwas i sprawdzaj smak zupy. Ale myśle, że u Was jest podobnie – takie czasy 🙂 Coś na słodko? Jak widzisz, żurek to bardzo prosta potrawa – nie bez przyczyny, to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Do głębokiego talerza wkładamy puree z ziemniaków utłuczonych z tłuszczem (najlepiej ze smalcem i skwarkami). W moim domu jest mix tradycji, ponieważ jesteśmy z różnych części kraju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjem-cie.pl/zurek-wielkanocny/