Suma wymienników (WM) = 2.9 w tym procent WBT = 36.55 Składniki Ciasto czekoladowe 2 łyżki (40g) dżemu bez cukru (np. wiśniowego, z czarnej porzeczki, truskawkowego) 1/2 szklanki (100ml) oleju 1 i 1/2 szklanki (150g) mąki orkiszowej razowej 1/2 szklanki (50g) mąki żytniej razowej 1 szklanka mleka (200ml) 2 jaja (100g) 1/2 szklanki (100g) ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki (20g) gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik 1 kg sera zmielonego 2 jaja (100g) 1 szklanka (200g) ksylitolu (jak lubisz bardzo słodki sernik to dodaj 1,5 szklanki ksylitolu) 1/2 kostki masła (100g) 4 łyżki (80g) mąki ziemniaczanej lub 2 budynie bez cukru (śmietankowe lub waniliowe) Specjalizuję się w konsultacjach i planowaniu indywidualnych zaleceń i diet dla: – osób z nadwagą i otyłością – chorujących na cukrzycę typ 1 i 2 – osób z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi – zmagających się z problemem insulinooporności, hipoglikemii reaktywnej – chorujących na Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy – kobiet w ciąży i karmiącymi piersią – osób aktywnych fizycznie – dzieci oraz dorosłych Sernik na czekoladowym spodzie bez cukru Ilość porcji to: 30 kawałków Wartość odżywcza i wymienniki całości 1 kawałka: WW = 1.83, WBT = 1.06, kcal = 164,07, węglowodany = 18.72g, błonnik = 0.38g, białko = 8.32g, tłuszcz = 8.15g, Jak lubisz sernik i ciasto czekoladowe, a nie chcesz wybierać pomiędzy to ten przepis jest dla Ciebie. Takie ciasto to również rozwiązanie dla osób, które mają mało czasu, a chcą dla siebie i swoich najbliższych przygotować smakowite ciasto 2 w 1. Sernik na spodzie czekoladowym jest dla osób, które mogą jeść mleko, jaja, ale też dla tych co unikają w diecie cukru. Jeżeli szukasz więcej przepisów na zdrowe słodkości bez cukru to znajdziesz je w mojej drukowanej książce Na pół słodko. Jeżeli chcesz się umówić na konsultację online lub stacjonarnie w Warszawie w Alergo- Med przy ul.Lanciego 12 to napisz do mnie: [email protected] Zapraszam do kontaktu Anna Englisz Na podpieczone ciasto czekoladowe wyłóż sernik i piecz jeszcze 50 minut w tej samej temperaturze (190 st. C). Witam Cię w świecie zdrowych słodkości i diety bez cukru Anna Englisz Z wykształcenia i zamiłowania jestem dietetykiem, specjalistą ds żywienia człowieka. Przepisy na tradycyjne serniki w wersji bez cukru znajdziesz TUTAJ. 3. Ciasto możesz posypać pudrem z ksylitolu lub polać rozpuszczoną czekoladą bez cukru. Ukończyłam studia magisterskie i inżynierskie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz podyplomowe Studium Pedagogiczne SGGW w Warszawie.