Domowy Pasztet Wegetariański – pasztet na Wielkanoc i nie tylko

Agata
Wielkanoc
28.03.2018 17:47
Domowy Pasztet Wegetariański – pasztet na Wielkanoc i nie tylko

Możesz zrobić z dodatkiem warzyw z puszki, z przecierem pomidorowym, z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami, z pieczarkami, z orzechami lub słonecznikiem,…. mogłabym tak wymieniać w nieskończoność! Trzeci etap to przyprawy. Po pierwsze trzeba wybrać bazę – czy chcesz pasztet z soczewicy, pasztet z ciecierzycy, a może pasztet z kaszy jaglanej lub gryczanej? Pasztet ten pasuje najbardziej na święta Bożego Narodzenia, ale ja go lubię jeść przez cały rok :) Ten pasztet jaglany to miks smaku kwaśnego pochodzącego z kiszonej kapusty, ze smakiem słodkim z suszonej żurawiny. A kolejny mój pasztet jaki zrobię to będzie pasztet z cukinii, tymczasem łapcie sprawdzone i smaczne przepisy na pasztet wegetariański! Świetnie smakuje z ostrzejszym sosem, np. z sosem chrzanowym lub chrzan z ćwikłą. Zresztą pasztet wegetariański łagodny w smaku możesz “zaostrzyć podając go z chrzanem białym, wasabi lub ostrą ćwikłą. Możesz zrobić pasztet z mięsem i pasztet wegetariański – dla każdego coś dobrego! Bezglutenowy pasztet z kaszy jaglanej z dodatkiem groszku i kukurydzy konserwowej. Lubię jak coś chrupie dlatego też do pasztetu dodałam posiekane orzeszki ziemne, a ponieważ masa wydała mi się mało wyraźna dorzuciłam przecier pomidorowy oraz trochę pieprzu Cayenne Ten pasztet jest obłędny w smaku! Pasztet jest lekko słodkawy i idealnie smakuje z ostrą ćwikłą, chrzanem lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Zbity pasztet wegetariański idealny do krojenia i podania na obiad z warzywami. Pasztet na bazie czerwonej fasoli z pieczoną marchewką i dodatkiem słonecznika, który fajnie chrupie. Przepis na domowy pasztet wegetariański jest prosty i to ogromne pole do eksperymentów!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.eksperymentalnie.com/domowy-pasztet-wegetarianski/