sernik cytrynowy z karmelem i prażonymi orzeszkami ziemnymi

Wielkanoc
28.03.2018 17:57
sernik cytrynowy z karmelem i prażonymi orzeszkami ziemnymi

Składniki spód 80g herbatników petitków 2 łyżeczki kakao 4 łyżki stopionego masła masa serowa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 budyniu waniliowego ziarenka z 1/3 laski wanilii 2 łyżki śmietanki 36% sok z 1 dużej cytryny otarta skórcka z cytryny (ilośc według uznania) wierzch 100-120 g orzeszków ziemnych niesolonych garstka płatków migdałowych masa krówkowa (użyłam masy z Gostynia) 1 łyżka śmietanki 36% Wykonanie - Herbatniki rozdrabniamy w blenderze razem z kakao. - W trakcie miksowania dodajemy po jajku, następnie ziarenka wanilii i sok z cytryny, skórkę z niej, śmietankę i na samym końcu budyń. Ale nie ma się co dziwić, w końcu to okres wielkanocny, a chyba nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Postanowiłam podzielić się przepisem, gdyż sernik spotkał się z uznaniem i mogę go wciągnąć w swój sernikowy zestaw. - Orzechy i płatki migdałowe wrzucamy na suchą patelnię i podprażamy przez kilka minut. - Prażone orzechy i płatki od razu wykładamy na polewę karmelową. Sernik pieczemy w opcji góra-dół, bez termoobiegu, na środkowych widełkach piekarnika. Sam sernik jest mocno cytrynowy i niesłodki na rzecz ociekającego słodyczą wierzchu ciasta polanego obficie karmelem i posypanego podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Ten, który właśnie oglądacie to sernik, który został upieczony na specjalne zamówienie, aby uczcił niezwykle ważną i “okrągłą uroczystość.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2018/03/28/sernik-cytrynowy-karmelem-prazonymi-orzeszkami-ziemnymi/